Tietoa Namibiasta: Mitä sinun tulisi tietää Namibiasta

TUTUSTU NAMIBIAAN

Tutustu olennaiseen tietoon liittyen Namibiaan. Ennen kuin lähdet matkallesi lue Namibiaa koskevista käytännön asioista, kuten maantieteestä, historiasta, väestöstä, taloudesta, kielestä ja poliittisesta tilanteesta. Näin varmistat, että saat saumattoman ja nautinnollisen matkakokemuksen Namibiassa.

Itseajettavat Kiertomatkat Namibiassa Tietoa Namibiasta

Mitä sinun tulisi tietää Namibiasta
Namibia tarjoaa monipuolisia maisemia ruosteenvärisistä dyyneistä Atlantin valtameren aaltoihin ja Zambezin alueen rehevän vihreään keitaaseen. Se on myös maa, jonka levoton historia on johtanut sen nykyiseen kulttuurien monimuotoisuuteen. Opi tuntemaan Namibia.

Itseajettavat Kiertomatkat Namibiassa Tietoa Namibiasta

Maantiede

Namibia, jonka pinta-ala on 824 000 neliökilometriä, on noin 20 kertaa suurempi kuin Alankomaat. Se on kolme kertaa Iso-Britannian tai kaksi kertaa Saksan kokoinen. Namibia sijaitsee päiväntasaajan eteläpuolella, missä se rajoittuu pohjoisessa Angolaan ja Sambiaan, idässä Botswanaan ja etelässä ja kaakossa Etelä-Afrikkaan.

 

Se on maisemiltaan monipuolinen ja sitä leimaa usea tunnusomainen alue. Laaja rannikkoaavikko, Namib, ulottuu pohjoisesta etelään 1500 kilometrin pituisena. Se on maailman vanhin autiomaa, ja sen ankarat olosuhteet olivat aikoinaan syy siihen, että tutkimusmatkailijat eivät löytäneet Namibian sisämaata.

 

Maan kuivaan ilmastoon vaikuttaa merkittävästi Etelämantereelta tuleva kylmä, ravinteikas Benguelanvirta. Tämä on syy, miksi rannikolla on paljon kalastajia. Virtaus aiheuttaa korkepainetta ilmakehässä ja estää sateet lähellä rantaa. Namibialaiset puhuvat kuitenkin edelleen ”elävästä autiomaasta”: kasvisto ja eläimistö ovat mukautuneet käyttääkseen sumun kosteutta veden lähteenä.

 

Ihmeellisiä esimerkkejä tästä mukautumisesta ovat Welwitschia, fossiilinen kasvi, jolla on valtavat lehdet, sekä ns. sumukerääjä-kuoriainen (kutsutaan myös nimellä ”Tok Tokkie”), joka vangitsee sumupisaroita kovettuneisiin siipiinsä selviytyäkseen. Namibin autiomaassa on myös maan runsain timanttiesiintymä, joka tekee Namibiasta maailman suurimman tuottajan tälle arvokkaalle mineraalille.

Itseajettavat Kiertomatkat Namibiassa Tietoa Namibiasta

Explore Namibia tarjoaa suunniteltuja, itseajettavia matkoja sekä yksityisiä opastettuja kiertoajeluja. Matkalla olet valitsemasi täysin varustellun 4×4 vuokra-auton kuljettaja ja matkustat omaan tahtiisi. Järjestämme mielellämme safarimatkasi, mukaan lukien kuljetukset sekä majoitukset.

Itseajettavat Kiertomatkat Namibiassa Tietoa Namibiasta

Reittiohjelmat

Räätälöityjä Itseajettavia Matkoja 4x4 vuokra-autolla Namibiassa

Itseajettavat Kiertomatkat

Tarjoamme laajan valikoiman itseajettavia safarimatkoja, jotka räätälöidään yksilöllisten tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan.

Opastetut Valokuvausmatkat Namibiassa

Valokuvausmatkat

Valokuvausmatkamme on suunniteltu kaiken tasoisille valokuvaajille.

Opastettu safarimatka osana ryhmää Namibiassa

Safarimatka osana ryhmää

Kuljette ajoneuvoilla jonossa seuraten opasta.

Safari pidennetyssä Landcruiserissa Namibiassa

Safari “pidennetyssä Landcruiserissa”

Safarit max. 7 matkustajalle tilavassa ”pidennetyssä Landcruiserissa”.

Namibian Historia

Namibia oli suhteellisen tuntematon maa länsimaisten metsästäjien, lähetyssaarnaajien ja siirtomaavaltaajien saapumiseen saakka.

Paikallisten ihmisten historia siirtyi sukupolvien yli lähes yksinomaan suullisesti. San-kansan kalliomaalaukset ja kaiverrukset kuten Twyfelfonteinissa esiintyvät, sekä khoi-paimenten väliaikaisista asutuksista jäänteet pyöreät kivimuodostelmat ovat siksi erittäin tärkeitä tiedonlähteitä muinaisesta elämästä Namibiassa.

 

Eurooppalaisten kohtaamiset Namibian kanssa tapahtuivat pitkään ainoastaan rannikolla. Portugalilaiset olivat ensimmäiset, jotka tutkivat tätä aluetta, eli tarkemmin sanottuna Skeleton Coastia 1400-luvulla. Ensimmäinen onnistunut tutkimusmatka sisämaahan oli, kun englantilaiset/ruotsalaiset Galton ja Andersson saavuttivat Etoshan suolatasangon vuonna 1851. Vasta 1800-luvun lopulla, ”Afrikan jaon” aikana, Namibia herätti kiinnostusta Euroopan siirtomaavalloittajissa, jotka etsivät resursseja ja strategisia kohteita Afrikassa.

Tästä alkoi aika Saksan siirtomaana

Kun saksalainen kauppias, A. Lüderitz, oli ostanut rannikolta maa-alueen namojen päälliköltä, hän neuvoi saksalaista valtakunnankansleri Bismarckia ostamaan sen, jotta britit pääsisivät maan valoittamisessa eteenpäin. Tästä alkoi aika Saksan siirtomaana, joka tunnettiin nimellä Deutsch Südwest Afrika vuosina 1884–1915.

 

1700-luvun lopulta lähtien namojen ja hererojen heimot olivat sotineet viljavista maista, mikä johti vakaviin konflikteihin paremmin varusteltujen ”Witbooi-namojen” kanssa. Saksalaiset miehittivät kuitenkin hedelmällisimmän maa-alueen ja vastarinta Saksan siirtomaavaltaa vastaan alkoi nousta vuonna 1903. Tämä johti ”Waterbergin taisteluun” vuonna 1904, joka laukaisi saksalaisten armeijassa päätöksen tuhota herero-kansa. Arviolta 60 000–100 000 ihmistä kuoli tämän taistelun aikana ja sen jälkeen, mikä merkitsi Saksan vuoteen 1908 asti jatkuneen tuhoamiskampanjan alkua.

 

Hendrik Witbooi, namojen päälikkö, kieltäytyi tuolloin alistumasta Saksan miehitykseen ja kokosi kansansa taistelemaan maansa puolesta. Vielä nykyäänkin häntä pidetään kansallissankarina. Vuonna 1915, nopean tappion jälkeen Etelä-Afrikan unionin joukoille, Saksa luovutti Namibian hallinnon Etelä-Afrikan pääministerille Louis Bothalle.

Timanttien

Timanttien löytäminen Namibiasta johti jälleen suuriin levottomuuksiin. Ensimmäisen maailmansodan aikana Etelä-Afrikan unioni, Iso-Britannian siirtomaa, sai maan hallintaansa ”viidentenä maakuntanaan”. Vuonna 1948 otettiin käyttöön apartheid-lakeja, mikä johti bantustanien perustamiseen. Vuosia kestäneen itsenäisyystaistelun jälkeen SWAPO (Lounais-Afrikan Kansanjärjestö) johdatti Namibian itsenäisyyteen 21. maaliskuuta 1990. Ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti ja ”perustajaisä” oli Sam Nujoma.

Namibian Kansat

Kaksitoista eri heimoa

Namibiassa on 2,5 miljoonaa asukasta (2017 väestönlaskenta), ja se on Afrikan harvaan asutuin maa. Väestö on sekoitus monia etnisiä ryhmiä ja maassa asuukin nykyään ainakin kaksitoista eri heimoa. Ensimmäiset asukkaat olivat sanit, khoisan- heimo metsästäjä-keräilijöitä, jotka ovat asuneet Namibiassa ainakin yhtä kauan kuin nykykalenteri on ollut olemassa. Pieni osa saneista jatkaa edelleen nomadista elämäntapaansa Namibian itäosassa.

 

Etelässä olevasta Orange-joesta tuli koti namalle (tai khoikhoille), khoisan-paimentolaisille, jotka asuvat nykyään koko Namibian eteläosassa. Nykyään Rehobothiin asettuneet basterit polveutuvat afrikaanereista ja alkuperäiskansoista, jotka aiemmin asuivat Hollannin kap-siirtokunnassa. Keski-Namibiassa asuu hereroja, jotka ovat toisinaan pukeutuneet viktoriaaniseen tyyliin: mekko, jossa on paljon alushameita ja suuri hattu. Pukeutumistyyli on saksalaisten lähetyssaarnaajien vaikutusta, jotka esittelivät hereroille sen aikaisen eurooppalaisen muodin. Maan syrjäisillä alueilla asuttavat himbat ja damarat.

Etniset ryhmät

Himbat etääntyivät hereroista ja jatkoivat perinteisempää elämäntapaansa. Damaralle, kuin myös khoisanien kansalle, on ominaista heidän matrilineaarinen yhteiskuntansa. Suurin etninen ryhmä on ovambot, bantua puhuva kansa pohjoisessa, joiden juuret ulottuvat myös Angolaan. Myös Zambezin alueella asuvat kavangot ovat peräisin tästä banturyhmästä. Maaseudulle sopivan elämäntapansa vuoksi he asettuivat tälle alueelle, sillä se on hedelmällistä viljelymaata.

 

Lähihistoriassa Namibiassa on asunut myös pieni saksalaisten ja afrikaanereiden väestö. Pienestä määrästään huolimatta heillä on ollut suuri vaikutus suurten kaupunkien arkkitehtuuriin. Varsinkin rannikkokaupungissa Swakopmundissa on paljon vanhoja ”saksalaistyylisiä” rakennuksia.

Himbat

Himbat elävät edelleen hyvin perinteistä, nomadista elämäntapaa, jolle on keskeistä karjanhoito. Nautakarja on statussymboli, ravinnonlähde ja sitä käytetään myötäjäisenä. Aika ei näytä juurikaan muuttaneen perinteitä, mutta edes himbat eivät ole voineet paeta nykyaikaisuutta kokonaan. Koulutus, parantuneet kulkuyhteydet kaupunkeihin sekä matkailu ovat johtaneet siihen, että himbat ovat luopuneet perinteisestä maaseutuelämästä.

Kieli - Aika

Kieli

Lähes 90 prosenttia Namibian väestöstä on kristittyjä. Monet heistä kuitenkin sekoittavat kristillisen uskonsa perinteisiin tapoihinsa, joille on ominaista esi-isien palvonta. Maan virallinen kieli on englanti, vaikka myös afrikaansia puhutaan laajalti.

 

Alkuperäiskansojen kieliä ovat bantukielet (mukaan lukien ambo, kavango, herero, caprivi ja tswana) sekä khoisankielet, joita puhuvat nama-damara sekä sanit ja joille on ominaista sen napsahdusäänet.

Aika

Vuonna 2017 Namibia poisti käytöstä talviajan. Siksi Euroopan talvella (lokakuun lopusta maaliskuun loppuun) Namibian kellot ovat tunnin edellä. Euroopan kesällä (maaliskuusta lokakuuhun) Keski-Euroopan ja Namibian ajan välillä ei ole eroa. Ota lisäksi huomioon, että kansallispuistoissa sekä rajoilla on tarkat aukiolo- ja sulkemisajat, joten muista lähteä ja erityisesti saapua ajoissa. Muista myös, että ajettavat etäisyydet ovat pidempiä kuin mihin olet tottunut, ja pimeällä ajamista kannattaa välttää.

Kasvi- ja Eläinkunta

Great Escarpment

Namibin itäpuolella sijaitsee Great Escarpment, eli laaja jyrkänne tai vuorijonojen ketju, joka kohoaa 2000 metriin ja jatkuu U-muodossa pitkin Afrikan mantereen eteläosan sisämaata. Drakensbergen on Etelä-Afrikassa tunnettu osa tätä vuorijonoa. Namibiassa osia ovat Khomas Hochland -ylänkö, Gamsberg, Naukluft-vuoret ja Tiras-vuoret.

 

Vuorijonon itäpuolella on keskinen ylänkö, joka muodostaa suurimman osan Namibiasta ja kattaa maan keskustan. Windhoekin kaupunki sijaitsee täällä noin 1700 metriä merenpinnan yläpuolella. Ylängön itäpuolella sijaitsee Kalaharin autiomaa, joka, vaikka onkin teknisesti autiomaa, saa kosteutta maanalaisista vesistä ja on siksi kasvanut umpeen akaasiapuita.

 

Kuten suurimmassa osassa Namibiaa, nämä vesi-ilmentyvät ovat vain tilapäisiä jokia, jotka virtaavat ainoastaan suoraan sateen seurauksena. Sekä eläimet että ihmiset käyttävät näitä vesivaroja kaivamalla vettä kuivista joenuomista.

Zambezin Alue – Caprivin Kaista

Zambezin alue, joka tunnetaan paremmin nimellä Caprivin kaista, muodostaa jyrkän kontrastin muuhun maahan. Vehreä maisema on seurausta Kavango-joesta, joka virtaa Angolasta Okavangon suistoon Botswanassa, ja sitä kutsutaan myös alueen ”elämän vereksi”. Alueelta löytyy villieläimiä, joita ei ole muualla Namibiassa, kuten krokotiileja, virtahepoja, puhveleita ja mustahevosantilooppeja.

Talous ja Politiikka

Namibia on Tasavalta

Itsenäistymisestä lähtien painopiste on ollut eri etnisten ryhmien sovintopyrkimyksissä. Toisin kuin monissa muissa Afrikan maissa, laajamittaiset uudistusohjelmat ja teollisuuden kansallistaminen lykättiin.

 

Näin pääoma ja tieto jäivät maahan ja pystyivät edistämään talouskasvua. Tulot jakautuvat kuitenkin hyvin epätasaisesti väestön kesken, ja köyhyys ja työttömyys ovat edelleen suuria ongelmia Namibiassa.

 

Suurin osa väestöstä työskentelee maataloussektorilla, joka toimii pääosin satoisassa pohjoisessa, vaikka se onkin suhteellisen pieni panos kansantaloudelle. Hirssi, palkokasvit ja maissi ovat tärkeimmät viljelykasvit alueella. Toinen yleinen maatalouden muoto on laajaperäinen karjankasvatus, kuivuuden aiheuttamista kärsimyksistä huolimatta.

Sisällytti ympäristönsuojelun perustuslakiin

Lihaa viedään Etelä-Afrikkaan ja Eurooppaan. Koska karja kuitenkin houkuttelee lihansyöjiä, kuten leopardeja ja gepardeja, ihmisten ja villieläinten välisiä konflikteja syntyy ja ne muodostavat uhan luonnonsuojelulle. Useat villieläinten suojelualueet, kuten AfriCat-säätiö yrittävät lisätä tietoisuutta asiasta maanviljelijöiden parissa, estääkseen näiden eläinten sukupuuttoon kuolemisen.

 

Namibia oli ensimmäinen maa, joka sisällytti ympäristönsuojelun perustuslakiin. Sen suojeleva lähestymistapa on saanut kansainvälisesti tunnustusta, koska se on edistänyt villieläinpopulaatioiden nopeaa kasvua. Kullakin alueella villieläimiä ja muita luonnonvaroja hallinnoi paikalliset yhteisöt. Sen sijaan, että ihmiset näkisivät villieläimet uhkana, he ovat motivoituneita suojelemaan niitä, sillä se hyödyttää maata taloudellisesti kestävyyden ja matkailun kautta.

Kaivossektori

Atlantin valtameren kylmä Benguelanvirta on tärkeä lähde kalastusteollisuudelle. Kun Walvis Bay tuli osaksi Namibiaa (uudelleen), tämä ala sai enemmän vetovoimaa. Silti suurin talouden edistäjä on kaivossektori, jonka osuus maan kaikesta viennistä on 75 prosenttia. Swakopmundin lähellä sijaitsee maailman suurin uraanikaivos ja suuri osa Namibin autiomaasta on timanttirikasta, mutta vaikeapääsyistä aluetta, jonka omistavat Namdeb Diamond Corporation ja Namibian hallitus.

 

Itsenäistyttyään vuonna 1990, Namibiasta on tullut suosittu matkailukohde, erityisesti sen kansallispuistojen ja villieläinten vuoksi. Investoinnit infrastruktuuriin toivat myös syrjäiset alueet, kuten Fish River kanjonin etelässä ja Kaokolandin (Kunene-lääni), pohjoisessa, matkailijoiden ulottuville. Vuonna 2015 Namibiaan saapui 1,5 miljoonaa ulkomaalaista ja matkailun osuus bruttokansantuotteesta oli 15,4 prosenttia.

Mobiiliverkkoyhteydet

SIM-kortilla

Ulkomaalaisella SIM-kortilla saat yleensä hyvin mobiiliverkkoyhteyden Namibian asutuimmilla alueilla, mutta maan halki matkustettaessa yhteys voi katketa usein. Jos haluat pysyä tavoitettavissa, kannattaa hankkia namibialainen paikallinen prepaid-SIM-kortti. Monissa majoituspaikoissa on myös tarjolla (maksuton) Wi-Fi.

Sähkö

Namibiassa pistorasioiden jännite on 220/240V.

Tarvitset kolminapaisen pistotulpan tai adapterin, joita on saatavilla jokaisessa supermarketissa. Europistorasian haaroitin on kätevä, jos haluat ladata useampaa kuin yhtä laitetta samanaikaisesti. Vaikka sähkökatkot ovat epätavallisia, taskulamppu tai otsalamppu on erittäin hyödyllinen yöllä.

Yksilöllistä Matkailuneuvontaa

Jokaisella matkustajalla on omat mieltymyksensä. Jos kaipaat apua päätöksenteossa, autamme sinua löytämään parhaat vaihtoehdot! Räätälöimme yhdessä matkareitin täysin henkilökohtaisten mieltymystesi, toiveidesi ja budjettisi mukaan. Voimme auttaa sinua monella eri tavalla. Ystävällinen ja palvelualtis matkakonsulttitiimimme palvelee sinua Euroopassa ja Afrikassa tarjoamalla sinulle sopivan suunnitelman matkaohjelmaa varten sekä vastaamalla kaikkiin kysymyksiisi.

Yksilöllistä Matkailuneuvontaa

Jokaisella matkustajalla on omat mieltymyksensä. Jos kaipaat apua päätöksenteossa, autamme sinua löytämään parhaat vaihtoehdot! Räätälöimme yhdessä matkareitin täysin henkilökohtaisten mieltymystesi, toiveidesi ja budjettisi mukaan. Voimme auttaa sinua monella eri tavalla. Ystävällinen ja palvelualtis matkakonsulttitiimimme palvelee sinua Euroopassa ja Afrikassa tarjoamalla sinulle sopivan suunnitelman matkaohjelmaa varten sekä vastaamalla kaikkiin kysymyksiisi.

Tutustu yhteen maailman kiehtovimmista ja monipuolisimmista maista

Namibian Reittiohjelmat

Tarjoamamme reittiohjelmat ovat täysin muokattavissa tarpeidesi mukaan. Voit varata niitä sellaisenaan tai käyttää pohjana oman, yksilöllisen seikkailusi suunnittelussa. Katso alta muita kokoamiamme esimerkkireittiohjelmia. Explore Namibia huolehtii, että saat toteuttaa unelmiesi matkan!

Itseajettavat Reittiohjelmat
Itseajettavat Kiertomatkat
Tarjoamme laajan valikoiman itseajettavia safarimatkoja, jotka räätälöidään yksilöllisten tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan. Itseajettavat safaripakettimme sisältävät kaiken, mitä tarvitset uskomatonta seikkailua varten ja ovat täysin muokattavissa!

Kesto: alkaen 9 päivää (muokattavissa)

Hinta alkaen: 633,- EUR

Opastetut Valokuvausmatkat
Valokuvausmatkat
Valokuvausmatkamme on suunniteltu kaiken tasoisille valokuvaajille. Kokeneet oppaamme auttavat ja opastavat sinua ikuistamaan Namibian erityislaatuiset nähtävyydet valokuvaten.

Kesto: alkaen 12 päivää

Hinta alkaen: 4.299,- EUR

Yksityinen Safari
Opastettu safarimatka osana ryhmää
Kuljette ajoneuvoilla jonossa seuraten opasta. Matka taittuu mukavasti omasta vuokra-ajoneuvostasi käsin.

Kesto: Muokattavissa

Hinta alkaen: 1.089,- EUR

Yksityinen Safari
Safari “pidennetyssä Landcruiserissa”
Safarit max. 7 matkustajalle tilavassa "pidennetyssä Landcruiserissa". Kokenut opas/kuljettaja vie sinut Namibian upeimpien nähtävyyksien äärelle.

Kesto: 13 Päivää

Hinta alkaen: 3.999,- EUR

Koe täydellinen seikkailu Namibiassa – varaa omatoimimatkasi tänään.